Saturday, July 13, 2013

က်န္းမာေရးအတြက္

အစိမ္းေရာင္ ပါတဲ့ အာလူး မစားသင့္ 

 

အာလူးပါတဲ့ အစားအစာ ဆိုတာ က်ေနာ္တို႔ စားပြဲ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ ပါရွိတက္တဲ့ အမယ္ တစ္မ်ိဳးလို႔လည္း ေၿပာလို ့ရပါတယ္။
အာလူးကို ၾကိဳက္သည္ ရွိေသာ္ မၾကိဳက္သည္ ရွိေသာ အခု မွ်ေ၀ေပးမယ့္ အေၾကာင္း အရာကေတာ့ အာလူးနဲ ့ပတ္သတ္တဲ့ က်န္းမာေရး ဂရုစိုက္မွဳ ၿဖစ္ပါတယ္။
အာလူးကို ပထမဆံုး အခြံၿခစ္ လိုက္တဲ့ အခါ ထြက္ေပၚလာတဲ့ အသားမွာ အစိမ္းေရာင္ ပါေနရင္ စားသံုးဖို ့ မသင့္ေတာ္ ဘူးလို ့ သိရပါတယ္။
ဘာေၾကာင့္လဲ ..?
ဒီဇာတ္လမ္းကို စတင္ ခဲ့တာက Solanine လို့ အမည္တြင္တဲ့ ဓာတုဓာတ္ပါတဲ့ အဆိပ္ တစ္မ်ိဳးေၾကာင့္ ၿဖစ္ပါတယ္။
သူက အာလူးနဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ အဓီက ေတြ႕ရတဲ့ အဆိပ္တစ္မ်ိဳး ၿဖစ္ပါတယ္။ အဆိပ္ၿဖစ္ေၾကာင္း ေတြ ့ရွိခဲ့တာ ကေတာ့ ၁၈၂၀ ခုႏွစ္ပိုင္း ဥေရာပမွာ ၿဖစ္ပါတယ္။
ဒီအစိမ္းေရာင္ သန္းေနတဲ့ အာလူးကို စားသံုးမိမယ္ ဆိုရင္ မအီမသာ ၿဖစ္လာမယ္၊ ၀မ္းေလွ်ာ တာေတြ၊ ပ်ိဳ႕အန္တာေတြ ၿဖစ္မယ္ ၊
ေနာက္အစာအိမ္ကို ထိခိုက္ေစၿပီး လည္ေခ်ာင္းကိုလည္း အပူကန္ ေစႏိုင္တယ္၊ ကေယာင္ ေခ်ာက္ခ်ား ၿဖစ္မယ္ ၊ ေနာက္ဆံုး ေခါင္းကိုက္ၿခင္းနဲ ့ေခါင္းမူးၿခင္းကိုပါ ၿဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ အစာ ဆိပ္တက္ၿခင္းမ်ား ၿဖစ္ေပၚ ႏိုင္ပါတယ္။
ဒီလို အစိမ္းေရာင္ သန္းေနရၿခင္း ကလည္း ေနေရာင္ၿခည္နဲ ့အစာခ်က္ လုပ္ေဆာင္ၿခင္းဓာတ္ chlorophyll မ်ားစြာ ပါရွိေနတဲ့ အတြက္ေၾကာင့္ ဆိုထားပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ ေစ်းနဲ ့စူပါမားကတ္ တစ္ခ်ိဳ ့မွာလည္း ဒီလို အစိမ္းေရာင္ သန္းေနတဲ့ အာလူးမ်ားကို မေရာင္းခ် ဖို႔တား ၿမစ္ထားပါတယ္။
အလြယ္တကူး ေစ်းေပါေပါနဲ ့ရရင္လည္း မ၀ယ္စား သင့္ပါဘူး။ အကယ္လို ့မိမိခ်က္တဲ့ အခါ အစိမ္းေရာင္ အပိုင္းဟာ တစ္စိတ္တစ္ပိုင္း အေနနဲ ့ပါ၀င္ေနမယ္ ဆိုရင္လည္း ထိုပါ၀င္ေနတဲ့ အပိုင္းကို လွီးထုတ္ပစ္ ရမွာ ၿဖစ္ပါတယ္။
အစိမ္းေရာင္ပါတဲ့ အာလူးဟာ လတ္ဆပ္တာ မဟုတ္ဘဲ အဆိပ္ ၿဖစ္ေစတက္တာကို သတိၿပဳႏိုင္ဖို ့နဲ ့စားသံုးမိသူမ်ား အေနၿဖင့္ အစာ အဆိပ္သင့္တဲ့ သာဓကမ်ား လတ္တေလာ ၿဖစ္ပြား ေနၿပီး မိမိ က်န္းမာေရးကို ဆိုးရြာစြာ ထိခိုက္ေစတာေၾကာင့္ အသိပညာေပး မွ်ေ၀ လိုက္ရပါတယ္။
  Credit To Today Myanmar

ေဂၚရခါး သီးနွင့္ က်န္းမာေရး 

 

ေဂၚရခါးသီး ကိုျမန္မာနိုင္ငံမွာ ေစ်းသက္သက္ သာသာနဲ႕ အလြယ္တကူ ၀ယ္ယူ ရရွိနိုင္ပါတယ္။
ရွမ္းျပည္မွာ ဆိုရင္ ေဆာင္းရာသီမွာ မျမင္ခ်င္မွ အဆုံး ေတာင္ပုံရာပုံနဲ႕ ေပါမ်ားလွပါတယ္။ ရွမ္းျပည္မွာေတာ့ (sugar ) ဆူကာသီးလုိ႕ ေခၚပါတယ္။ အိမ္တိုင္းမွာ လုိုလုိ စင္တင္ျပီး စိုက္ထားၾကပါတယ္။ စားခ်င္တဲ့ အခ်ိန္မွ သြားခူးစားၾကမ်ိဳးပါ။
ဒါေၾကာင့္ ပိုလတ္ဆတ္ျပီး ပိုအာဟာရျပည့္တဲ့ ဆူကာသီးေတြကို စားရတာေပ့ါ။ စီးပြား ျဖစ္စိုက္ပ်ိဳးၾကတဲ့ စိုက္ခင္းေတြ ဆိုတာကလည္း တေမွ်ာ္တေခၚ မ်က္စိတဆုံးပဲမို႕ တစ္နိုင္ငံလုံး ကိုေတာင္ ေရာင္းခ် နိုင္ေလာက္ေအာင္ ကို ျဖစ္ထြန္းေအာင္ျမင္ေနတာပါ ။
တျခားေနရာေဒသေတြမွာလည္း ေဂၚရခါးသီး မထြက္ေပမယ့္ လူတိုင္း ၀ယ္ယူ စားသုံး နိုင္ေလာက္ေအာင္ကို ေစ်းသက္သာမယ္ ေပါမ်ားမယ္ ဆိုတာ ေသခ်ာပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အဲဒီ ေဂၚရခါးသီးက က်န္းမာေရးကို ဘယ္ေလာက္အေထာက္အကူ ျဖစ္လဲ ဆိုတာေတာ့ သတိထားမိတဲ့ သူရွားပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေဂၚရခါးသီးနဲ႕ လူသားေတြရဲ႕ က်န္းမာေရး ပတ္သက္တဲ့ အခ်က္ေတြကို ေျပာျပခ်င္ပါတယ္။
ေဂၚရခါးသီးမွာ လူသားေတြရဲ႕ က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျဖစ္ေစတတ္တဲ့ သဘာ၀ ကစီဓါတ္ ၊ ဗီတာမင္စီ ၊ အမိုင္နိုအက္ဆစ္နဲ႕ ဗီတာမင္ ဘီ အုပ္စုတို႕ ၾကြယ္၀စြာ ပါရွိပါတယ္။ ကိုလက္စထေရာနဲ႕ ဆိုဒီယမ္တို႕ လုံး၀ မပါရွိပါဘူး ။ ဒါ့အျပင္ ေဂၚရခါးသီးဟာ ကယ္လုိရီနည္းပါးျပီး အမွ်င္ဓါတ္ တုိ႕ စုေ၀းရာ အရင္းအျမစ္လည္းျဖစ္ပါေသးတယ္။
(၁) ေဂၚရခါးသီးမွာ ပါရွိတဲ့ ေဖာလစ္ဓါတ္ဟာ ေသြးထဲရွိ ဆဲလ္မ်ားနဲ႕ DNA ဖြဲ႕စည္း တည္ေဆာက္မႈ တို႕ကို အက်ိဳးျဖစ္ထြန္း ေစနိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ မိခင္ေလာင္းေတြနဲ႕ ကိုယ္၀န္ရွိခါစ မိခင္ေလာင္းမ်ားဟာ ေဂၚရခါးသီးကို အလုံအေလာက္ စားေပးျခင္းျဖင့္ ေမြးဖြား လာမယ့္ ရင္ေသြးငယ္မ်ားအတြက္ အာရုံေၾကာနဲ႕ ပတ္သက္တဲ့ ေရာဂါေ၀ဒနာမ်ားကို ၾကိဳတင္ကာကြယ္ေပးနိုင္ပါတယ္ ။
(၂) ေဂၚရခါးသီးဟာ ကိုလက္စထေရာပါ၀င္မႈနည္းပါးသျဖင့္ ကိုယ္ခႏၶာ အေလးခ်ိန္ ထိန္းသိမ္း လုိသူမ်ား အတြက္ အထူးပင္ သင့္ေလ်ာ္ပါတယ္ ။
(၃) ေဂၚရခါးသီးမွာ Poly-phenolic ဓါတ္တိုးဆန္႕က်င္ပစၥည္းမ်ား ပါ၀င္တဲ့အတြက္ ကင္ဆာ ေရာဂါမ်ားကို ဟန္႕တားကာကြယ္ ေပးနိုင္ျခင္းနဲ႕ အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈကိုလည္း ထိန္းသိမ္း ေပးတာကိုေတြ႕ရပါတယ္ ။
(၄) ခႏၶာကိုယ္အတြက္ လုိအပ္တဲ့ ပရိုတင္းနဲ႕ ခြန္အားမ်ားကို လုံေလာက္စြာရရွိေစနိုင္ဖို႕ အတြက္လည္း မဂၢနိစ္ဓါတ္ ၾကြယ္၀ေသာ ေဂၚရခါးသီးကို စားေပးသင့္ပါတယ္ ။
(၅)ေဂၚရခါးသီးမွာ အမွ်င္ဓါတ္ ေပါၾကြယ္၀လုိ႕ အူသိမ္၊ အူမတို႕စြမ္းရည္ကို ျမွင့္တင္ ေပးတာေၾကာင့္ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းေဘးမွလည္း ကင္းေ၀းေစနိုင္ပါ လိမ့္မယ္ ။
(၆) ေဂၚရခါးသီးကိုမွန္မွန္ စားသုံးေပးျခင္းအားျဖင့္ အရိုးပါးေရာဂါ၊ အယ္လ္ဇိုင္းမား ေရာဂါ၊ စိတ္က် ေရာဂါေ၀ဒနာ မ်ားကို ကာကြယ္တားဆီးေပး ပါတယ္ ။
(၇) နာတာရွည္ အိပ္မေပ်ာ္သူမ်ားအတြက္ အထူးပင္သင့္ေလ်ာ္ျပီး ပင္ပန္း ႏြမ္းနယ္မႈ မ်ားကိုလည္း ေလ်ာ့ပါးသက္သာေစပါတယ္ ။
(၈) ေဂၚရခါးသီးမွာ ဗီတာမင္ B6 ပါ၀င္တဲ့ အတြက္ မွတ္ဥာဏ္စြမ္းရည္ကိုလည္း တိုးတက္ျမင့္မားလာေစပါတယ္ ။
(၉) ေဂၚရခါးသီးဟာ ဆဲလ္မ်ား ထိခိုက္ပ်က္စီးမႈကို ၾကိဳတင္ကာကြယ္ေပးနုိင္ပါတယ္ ။
(၁၀) သြားဖုံးက်န္းမာေရး ၊ သြားက်န္းမာေရး၊ ခံတြင္းအပူေလာင္ျခင္း ၊ အဆုတ္က်န္းမာေရးနဲ႕ ေက်ာရိုးက်န္းမာေရးတို႕ကိုလည္း တိုးတက္ေကာင္း မြန္ေစပါတယ္ ။
(၁၁) ေဂၚရခါးသီးဟာ ကိုယ္ခံစြမ္းအားကိုျမွင့္တင္ေပးနိုင္တဲ့ အတြက္ မၾကာခဏ ျဖစ္တတ္တဲ့ အပူဖ်ား ၊အေအးမိ ဖ်ားေရာဂါမ်ားကို ၾကိဳတင္ကာ ကြယ္ေပးနုိင္ပါတယ္ ။
(၁၂) ေဂၚရခါးသီးထဲမွာ ေကာ့ပါးဓါတ္ ပါ၀င္တဲ့ အတြက္ သိုင္းရြိဳက္ေရာဂါေ၀ဒနာသည္မ်ား စားသုံးေပးသင့္ပါတယ္ ။
(၁၃) ေဂၚရခါးသီးထဲမွာ ပါ၀င္တဲ့ ဇင့္ဓါတ္ဟာ ခႏၶာကိုယ္ အေရျပားထဲမွ အဆီထြက္ျခင္းကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးနိုင္တဲ့ အတြက္ မ်က္ႏွာနဲ႕ ခႏၶာကိုယ္ေပၚရွိ ၀က္ျခံမ်ားကို ေပ်ာက္ကင္း သက္သာ ေစနိုင္ပါတယ္ ။
(၁၄) ေဂၚရခါးသီးထဲမွာ မဂၢနီဆီယမ္ဓါတ္လည္းပါရွိျခင္းေၾကာင့္ မွန္မွန္စားသုံးေပးျခင္းျဖင့္ ေျခသလုံး ၾကြက္သားမ်ား ၾကြက္တက္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးနိုင္ တာလည္းေတြ႕ရပါတယ္ ။
ေဂၚရခါးသီး သာမက ေဂၚရခါးရြက္၊ ေဂၚရခါးညြန္႕ တို႕ဟာလည္း အလြန္ ေဆးဘက္ ၀င္လွပါတယ္။ ေဂၚရခါးရြက္ ၊ ေဂၚရခါးညြန္႕တို႕ကို အရြက္စိမ္းျဖစ္ေစ၊ အေျခာက္ခံျပီး ျဖစ္ေစ ေရေႏြးၾကမ္း (အခါးရည္) အျဖစ္ မွန္မွန္ ေသာက္သုံး သြားပါက ေသြးတိုး က်ေစျခင္း၊ ေသြးေၾကာ မၾကီးမ်ား ပိတ္ဆို႕ တင္းမာမႈကို ေျဖေလ်ာ့ေစနိုင္ျခင္း၊ ဆီးရႊင္ေစျခင္း၊ ေက်ာက္ကပ္ ထဲရွိ ဆီးေက်ာက္မ်ားကို က်ေစျခင္း စသျဖင့္ ေဆးစြမ္းထက္လွတာကို ေတြ႕ရပါတယ္ ။
ဒါေၾကာင့္ ေစ်းႏႈန္းသက္သာ၊ က်န္းမာေရး ကိုလည္း အေထာက္အကူျပဳျပီး ေဘးထြက္ ဆိုးက်ိဳးလည္း ကင္းလွတဲ့ ေဂၚရခါးသီးကို အရြယ္သုံးပါးမေရြး စားသုံးသင့္တဲ့ အေၾကာင္း အားလုံး သက္ရွည္က်န္းမာေစဖို႕ ဆုေတာင္းရင္း ေမတၱာပို႔သ လိုက္ပါတယ္။
Credit To Myawady News

အစြမ္းထက္တဲ႔ ဒန္႔သလြန္ရြက္ 

 

ႏွာေစးေနသလား၊ ႏွာမႊန္ေနသလား၊ ေသြးတက္, ေသြးတိုးေနသလား ဒန္႔သလြန္ရြက္ကိုစား။
ဒန္႔သလြန္ရြက္ကို ဘယ္ေစ်းတြင္ ရွာရွာ ေတြ႔ရွိႏိုင္ပါတယ္။ ဒန္႔သလြန္ပင္ဟာ ၁၂-ရာသီလံုး စားသံုး ႏိုင္ေသာ ဟင္းရြက္ပင္ တမ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။
အထူးသျဖင့္ ဒန္႔သလြန္ရြက္ဟာ လူႀကီး လူလတ္ လူငယ္မ်ားႏွင့္ တည့္သလို ေသြးတိုး ေဝဒနာမ်ား၊ ဆီးခ်ိဳ, ေသြးခ်ိဳ ေဝဒနာရွင္မ်ား၊ ေလငန္း ေရာဂါ ေဝဒနာရွင္မ်ား၊ ဒူလာ၊ မီးယပ္ ေဝဒနာရွင္မ်ားႏွင့္ အဆင္သင့္တဲ့ ေဆးဖက္ဝင္ ဟင္းရြက္တမ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္လို႔ အႀကံျပဳ ခ်င္ပါတယ္။
Credit To Myawady News

ေသြးေၾကာ ပိတ္ဆို႔ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးေသာ စားေသာက္ဖြယ္ရာမ်ား

ျမန္မာျပည္တြင္ ႏွလံုးေသြးေၾကာ ပိတ္ဆို႔ျခင္း ေရာဂါ တျဖည္းျဖည္း အျဖစ္မ်ား လာပါသည္။ ၄င္းေရာဂါေၾကာင့္ ေသဆံုးေသာ လူနာမ်ားကို ေတြ႕ရွိလာပါသည္။
ေအာက္ပါ အစားအစာမ်ားသည္ ေသြးေၾကာ ပိတ္ဆို႔ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးေသာ စားေသာက္ ဖြယ္ရာမ်ား ျဖစ္ေၾကာင္း သိရွိရပါသည္။
(က) င႐ုတ္သီးမႈန္႔
သန္႔ရွင္းေသာ၊ လတ္ဆတ္ေသာ င႐ုတ္သီး ေျခာက္မႈန္႔မ်ားသည္ ေသြးေၾကာ ပိတ္ဆို႔မႈကို တားဆီးေပးသျဖင့္ အလြန္ ထိေရာက္ေသာ အစားအစာ ျဖစ္သည္။
( ခ) ေလးညႇင္း
မႊန္စပ္ေသာ ေလးညႇင္းသည္ ေသြးေၾကာအတြင္း ပ်စ္ခဲ ပိတ္ဆို႔မႈကို ေကာင္းစြာ တားဆီး ေပးေၾကာင္း သိရသည္။ ေလးညႇင္းမႈန္႔သည္ အက္စပရင္ထက္ ပိုမို ေကာင္းမြန္သည္။
(ဂ) သစ္သီးဝလံ၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္
၄င္းတုိ႔တြင္ ဗီတာမင္စီ ဓာတ္ႏွင့္ အမွ်င္ဓာတ္တုိ႔ ၾကြယ္ဝသျဖင့္ ေသြးေၾကာပ်စ္ခဲ ပိတ္ဆို႔မႈကို ကာကြယ္ရာတြင္ အေထာက္အကူ ျပဳသည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ သင့္တင့္မွ်တစြာ စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ ထိေရာက္စြာ အက်ဳိးခံစားခြင့္ ရရွိႏုိင္သည္။
ဖုိက္ဘရီႏိုဂ်င္ (ေခၚ) ေသြးခဲမႈကို က်ဆင္းေစသျဖင့္ သစ္သီးဝလံႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ားကို မ်ားမ်ား စားသံုး ေပးရပါမည္။ အထူးသျဖင့္ သက္သတ္လြတ္ စားသံုးသူမ်ားတြင္ အထိ ေရာက္ဆံုးျဖစ္သည္။
(ဃ) ၾကက္သြန္ျဖဴ
ေသြးခဲေစျခင္းကို တုိက္ဖ်က္ရာတြင္ အားေကာင္းေသာ စားေသာက္ဖြယ္ရာ ျဖစ္သည္။ ေသြးေၾကာအတြင္း ပ်စ္ခဲ ပိတ္ဆို႔မႈ အႏၲရာယ္ကို ထိထိေရာက္ေရာက္ ကာကြယ္ ေပးႏုိင္ သည္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ အစားနည္းသူႏွင့္ လံုးဝ မစားသူမ်ား ႏႈိင္းယွဥ္လွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴ မ်ားမ်ား စားသူတို႔တြင္ ေသြးပ်စ္ခဲ ပိတ္ဆို႔မႈ အႏၲရာယ္နည္းပါးေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို အစိမ္းအတိုင္း ျဖစ္ေစ၊ ခ်က္ျပဳတ္၍ ျဖစ္ေစ စားသံုးျခင္း၌ အာနိသင္ အလြန္ကြဲျပားျခင္းမ်ဳိး မရွိသည္ကို ေတြ႕ရသည္။
(င ) ခ်င္း
မႊန္စပ္ေသာ အန႔ံ၊ အရသာရွိသည့္ အရာကို သင့္တင္မွ်တစြာ စားသံုးျခင္းျဖင့္ ေသြးပ်စ္ခဲျခင္း အႏၲရာယ္မွ ကာကြယ္ ေပးႏုိင္သည္။ ခ်င္းတြင္ ပါဝင္ေသာ ဂ်င္ဂ်ာေရာလ္(ေခၚ) ဓာတ္သဘာဝ သည္ အက္စပရင္ ကဲ့သို႔ ဓာတုတုံ႔ျပန္မႈ ရွိသည္ကို ေတြ႕ရွိရသည္။
(စ) စပ်စ္သီး
စပ်စ္သီးကို အေစ့၊ အခြံပါ မက်န္ စားသံုးျခင္း၊ စပ်စ္ရည္အျဖစ္ ႀကိတ္ညႇစ္၍ ေသာက္သံုး ျခင္းသည္ ေသြးခဲမႈမ်ားကို တုိက္ဖ်က္ တားဆီးေပးႏုိင္စြမ္း ရွိသည္။
(ဆ) မႈိနက္
မႈိနက္ စားသံုးျခင္းျဖင့္ ေသြးေၾကာအတြင္း ေသြးပ်စ္ခဲမႈကို တားဆီးေပး ႏုိင္ေၾကာင္း သိရသည္။ မႈိနက္တြင္ အမ္ဒီႏိုဆင္း ကဲ့သို႔ ေသြးက်ဲေစေသာ ဓာတ္ေပါင္းမ်ဳိးကို ေတြ႕ႏုိင္သည္။
(ဇ) သံလြင္ဆီ
သံလြင္ဆီတြင္ ေသြးပ်စ္ခဲမႈကို တိုက္ဖ်က္ေပး ႏုိင္စြမ္းအား ေကာင္းစြာပါရွိေၾကာင္း သိရသည္။ ပံုမွန္ စားေသာက္ေပးသူမ်ား အတြက္ ေသြးပ်စ္ခဲမႈ ေလ်ာ့ပါး သြားေၾကာင္း သိရသည္။
(စ် ) ၾကက္သြန္နီ
ေသြးပ်စ္ခဲမႈကို တားဆီးေပးေသာ အစားအစာ ျဖစ္ေၾကာင္း ေတြ႕ရပသည္။ ေန႔စဥ္ၾကက္သြန္နီ စားသံုးေသာ သူမ်ားတြင္ ေသြးပ်စ္ခဲျခင္းကို ေလ်ာ့ပါး ေစရန္ႏွင့္ ေသြးခဲျခင္းကို ေပ်ာ္က်ေစ ႏိုင္သည္။ ၾကက္သြန္နီ ၁ဝဝ ဂရမ္(၆ က်ပ္ခြဲသားခန္႔ ) သည္ ေသြးတြင္း အဆီဓာတ္ကို လံုးဝနီးပါး ေခ်ဖ်က္ႏုိင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။ ။
ဆရာၾကြယ္(ဦးပိုင္)
Credit To Myawady News

အူေရာင္ငန္းဖ်ား ေရာဂါအေၾကာင္း သိေကာင္းစရာ 

 

တိုက္ဖြိဳက္ေခၚ အူေရာင္ငန္းဖ်ားဟာ ဗက္တီးရီးယား တိုက္ဖြိဳက္ပိုးေၾကာင့္ ျဖစ္ရတယ္။ တိုက္ဖြိဳက္ရွိတဲ့ မစင္အေပၚ ယင္ေကာင္က ပ်ံသန္းၿပီး လူေတြစားတဲ့ အစားအစာ အေပၚနားေတာ့ အဲ့ဒီ
အစာစားတဲ့လူဟာ တိုက္ဖြိဳက္ေရာဂါ ျဖစ္ေစတယ္။ တစ္ခါတေလ အစားအစာ ခ်က္ျပဳတ္သူရဲ႕ မသန္႔ရွင္းတဲ့ လက္ကတစ္ဆင့္ လူေကာင္းမ်ားထံ ကူးၿပီး တိုက္ဖြိဳက္ေရာ ဂါ ျဖစ္ပြားရတယ္။ ေသာက္သံုးေရ မသန္႔ရွင္းမႈ၊ အစာမသန္႔ရွင္းမႈ၊  ကိုင္တြယ္တဲ့ လက္မသန္႔ရွင္းမႈ၊ ထည့္စရာ ပန္းကန္မသန္႔ရွင္းမႈ၊ မထိေရာက္တဲ့ ကုသခ်က္နဲ႔  မထိန္းႏိုင္တဲ့ ကာကြယ္ေရး စီမံခ်က္ေတြဟာ တိုက္ဖြိဳက္ေရာဂါ ပ်ံ႕ႏွံ႔ရတဲ့ အေၾကာင္းရင္းပဲ ျဖစ္တယ္။
တိုက္ဖြိဳက္ဟာ နာတာရွည္အူေရာင္ ငန္းဖ်ားျဖစ္တာနဲ႔အညီ အခ်ိန္ေတာ္ ေတာ္ၾကာ မေပ်ာက္ဘူး။ အဖ်ားတာ ရွည္တယ္။ အရင္က တိုက္ဖြိဳက္ျဖစ္ရင္ ကလို႐ိုဖင္နီေကာ တစ္ခါေသာက္ တစ္လံုး သံုးႀကိမ္နဲ႔  ၂၁ ရက္ ကုသရတာ ရွိတယ္။ အဲဒီမွာ အတူေနမိသားစုပါ ေဆးတိုက္ရတာ။ စီဖရန္စားေဆးနဲ႔ ကုသေပးရင္လည္း ရတယ္။ ဓာတ္ဆား ရည္ေသာက္ရမယ္။ ေရာဂါျဖစ္သူရဲ႕ အသံုးအေဆာင္ပစၥည္း၊ သူမစားလို႔ က်န္တဲ့ေရနဲ႔ အစားအစာေတြကို သီးသန္႔ထားရမယ္။ ဒါ့အျပင္ မစင္ေတြ ကိုလည္း စနစ္တက်  စြန္႔ပစ္ရမယ္။
တိုက္ဖြိဳက္ျဖစ္သူကို အစာေကြၽးရင္ ခပ္ေပ်ာ့ေပ်ာ့ ဆန္ျပဳတ္ေကြၽးႏိုင္တယ္။ ဘာလီရည္နဲ႔ ဓာတ္ဆားရည္ တိုက္ႏိုင္တယ္။ တိုက္ဖြိဳက္ရဲ႕ သြင္ျပင္လကၡဏာ ေတြကေတာ့ ပထမပတ္မွာ ကိုယ္အပူခ်ိန္ ၁ဝဝ ဒီဂရီဖာရင္ဟိုက္မွာ တန္႔ေနျခင္း၊ ေခါင္းကိုက္ျခင္း၊ ကိုယ္လက္ နာက်င္ ကိုက္ခဲျခင္း၊ ႏွလံုးခုန္ႏႈန္းေႏွးသြားျခင္း၊ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းနဲ႔ ဝမ္းေလွ်ာ၍ အန္ျခင္း စတဲ့ လကၡဏာေတြ ေတြ႕ရၿပီး ဒုတိယပတ္ထဲမွာ ႏွင္းဆီေရာင္အစက္ မ်ား ခႏၶာကိုယ္ေပၚ၌ ေပၚလာျခင္း၊  ေဘလံုးႀကီးျခင္း၊ ေခ်ာင္းဆိုးျခင္း၊ ဝမ္း ဗိုက္တင္းလာျခင္းနဲ႔ ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာ ျခင္းတို႔ ေတြ႕ႀကံဳရၿပီး တတိယပတ္ ထဲ ေရာက္တဲ့အခါ  သတိေကာင္းစြာမရ ေတာ့ျခင္း၊ ကေယာင္ေခ်ာက္ခ်ားျဖစ္ ျခင္းနဲ႔ ကုသမႈမရပါက ေသဆံုးျခင္းတို႔ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။
တိုက္ဖြိဳက္ရဲ႕ ဆိုးက်ဳိးလကၡဏာက တိုက္ဖြိဳက္ အူအနာ ေပါက္သြားျခင္း၊ အနာမွ ေသြးယို ထြက္ျခင္း၊ အ႐ိုးအဆစ္မ်ားတြင္ ေရာဂါပိုး ဝင္ေရာက္ျခင္း၊ ဦးေႏွာက္ေျမႇးေရာင္ျခင္း၊ သည္းေျခအိတ္ ေရာင္ျခင္း၊ ႏွလံုးၾကြက္သားေရာင္ျခင္း၊ ေက်ာက္ကပ္ေရာင္ျခင္း၊ ဆီးနည္းသြား ျခင္း၊ အိပ္မေပ်ာ္ျခင္းနဲ႔ အစားမဝင္ျခင္း တို႔ျဖစ္တာေၾကာင့္ ဒီေရာဂါျဖစ္လာရင္ ေပါ့ေပါ့ဆဆ မေနသင့္ဘဲ ေဆး႐ံု၊ ေဆးခန္းသို႔ အျမန္ဆံုး သြားသင့္ပါတယ္။
ေဒါက္တာ လြင္သန္႔ (ေဆး-၂)
Credit To Myawady News

 


 

Related Articles:

Post a Comment