Sunday, May 19, 2013

အသည္းထိခိုက္ေစသည့္ အဓိက အေၾကာင္းရင္းမ်ား၊ထမင္းစားၿပီးၿပီးခ်င္း လုပ္ေဆာင္ရန္ မသင့္ေသာ အရာမ်ား

Photo: အသည္းထိခိုက္ေစသည့္ အဓိက အေၾကာင္းရင္းမ်ား
Friday, May 17, 2013

၁) အိပ္ရာဝင္ေနာက္က်ျခင္းႏွင့္ အိပ္ယာထေနာက္က်ျခင္း

၂) နံနက္ပိုင္း ဆီးမသြားျခင္း

၃) အစားအလြန္အကြၽံစားျခင္း

၄) နံနက္စာမစားျခင္း

၅) ေဆးအမ်ားအျပား ေသာက္သံုးျခင္း

၆) ယိုမ်ား၊ ၾကာရွည္ခံေဆးသံုးထားသည့္ အစားအစာမ်ား၊ အျဖည့္ ပစၥည္မ်ား ထည့္သြင္းထားသည့္ အစားအေသာက္မ်ား၊ ဆိုးေဆးသံုးထားသည့္ အစားအစာမ်ားႏွင့္ အခ်ိဳမႈန္႔မ်ား အလြန္အမင္းစားသံုးျခင္း

၇) အရက္ေသာက္သံုးျခင္း

၈) က်န္းမာေရးႏွင့္မညီညြတ္သည့္ ဟင္းခ်က္ဆီမ်ား အသံုးျပဳခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္ျခင္း (အစားအစာမ်ားကို ေၾကာ္သည့္အခါ အေကာင္းဆံုး ဟင္းခ်က္ဆီျဖစ္သည့္ သံလြင္ဆီကိုပင္ တတ္ႏုိင္သမွ်အနည္းဆံုးျဖစ္ေအာင္ အသံုးျပဳသင့္သည္.... သင့္က်န္းမာေရးအလြန္ေကာင္းေနသည့္အခါမ်ိဳးမွလြဲ၍ ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္ေနသည့္အခါတြင္ ေၾကာ္ထားသည့္ အစားအစာမ်ား မစားသံုးသင့္ေပ...)

၉) အစိမ္းအတုိင္းစားသံုးျခင္းႏွင့္ အႏူးလြန္ေသာ အစာမ်ား စားသံုးျခင္း တို႔သည္လည္း အသည္းကိုဒုကၡေပးႏုိင္သည္... အသီးအရြက္ေၾကာ္မ်ားကို တစ္ထုိင္တည္းသာစားသင့္ၿပီး မကုန္ပါက သိမ္းမထားသင့္ေပ...
ေကာင္းမြန္သည့္ေနထုိင္မႈပံုစံႏွင့္ အစားအစာစားသံုးမႈအမူအက်င့္ကို ကြၽန္ေတာ္တို႔ ေမြးျမဴရေပမည္... ေကာင္းမြန္သည့္ စားသံုးမႈအမူအက်င့္ႏွင့္ အခ်ိန္ကိုက္စားသံုးမႈကို ထိန္းသိမ္းလုပ္ေဆာင္ျခင္းတို႔သည္ ကြၽန္ေတာ္တုိ႔ ကိုယ္ခႏၶာအတြက္ အာဟာရဓာတ္မ်ား စုပ္ယူႏုိင္ရန္ႏွင့္ မလုိအပ္သည့္ ဓာတုပစၥည္းမ်ားဖယ္ထုတ္ႏုိင္ရန္ အလြန္ေကာင္းမြန္သည့္ စီမံခ်က္ တစ္ရပ္ပင္ ျဖစ္ေပသည္...

Burmese Treasure
  ၁) အိပ္ရာဝင္ေနာက္က်ျခင္းႏွင့္ အိပ္ယာထေနာက္က်ျခင္း

၂) နံနက္ပိုင္း ဆီးမသြားျခင္း

၃) အစားအလြန္အကြၽံစားျခင္း

၄) နံနက္စာမစားျခင္း

၅) ေဆးအမ်ားအျပား ေသာက္သံုးျခင္း

၆) ယိုမ်ား၊ ၾကာရွည္ခံေဆးသံုးထားသည့္ အစားအစာမ်ား၊ အျဖည့္ ပစၥည္မ်ား ထည့္သြင္းထားသည့္ အစားအေသာက္မ်ား၊ ဆိုးေဆးသံုးထားသည့္ အစားအစာမ်ားႏွင့္ အခ်ိဳမႈန္႔မ်ား အလြန္အမင္းစားသံုးျခင္း

၇) အရက္ေသာက္သံုးျခင္း

၈) က်န္းမာေရးႏွင့္မညီညြတ္သည့္ ဟင္းခ်က္ဆီမ်ား အသံုးျပဳခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္ျခင္း (အစားအစာမ်ားကို ေၾကာ္သည့္အခါ အေကာင္းဆံုး ဟင္းခ်က္ဆီျဖစ္သည့္ သံလြင္ဆီကိုပင္ တတ္ႏုိင္သမွ်အနည္းဆံုးျဖစ္ေအာင္ အသံုးျပဳသင့္သည္.... သင့္က်န္းမာေရးအလြန္ေကာင္းေနသည့္အခါမ်ိဳးမွလြဲ၍ ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္ေနသည့္အခါတြင္ ေၾကာ္ထားသည့္ အစားအစာမ်ား မစားသံုးသင့္ေပ...)

၉) အစိမ္းအတုိင္းစားသံုးျခင္းႏွင့္ အႏူးလြန္ေသာ အစာမ်ား စားသံုးျခင္း တို႔သည္လည္း အသည္းကိုဒုကၡေပးႏုိင္သည္... အသီးအရြက္ေၾကာ္မ်ားကို တစ္ထုိင္တည္းသာစားသင့္ၿပီး မကုန္ပါက သိမ္းမထားသင့္ေပ...
ေကာင္းမြန္သည့္ေနထုိင္မႈပံုစံႏွင့္ အစားအစာစားသံုးမႈအမူအက်င့္ကို ကြၽန္ေတာ္တို႔ ေမြးျမဴရေပမည္... ေကာင္းမြန္သည့္ စားသံုးမႈအမူအက်င့္ႏွင့္ အခ်ိန္ကိုက္စားသံုးမႈကို ထိန္းသိမ္းလုပ္ေဆာင္ျခင္းတို႔သည္ ကြၽန္ေတာ္တုိ႔ ကိုယ္ခႏၶာအတြက္ အာဟာရဓာတ္မ်ား စုပ္ယူႏုိင္ရန္ႏွင့္ မလုိအပ္သည့္ ဓာတုပစၥည္းမ်ားဖယ္ထုတ္ႏုိင္ရန္ အလြန္ေကာင္းမြန္သည့္ စီမံခ်က္ တစ္ရပ္ပင္ ျဖစ္ေပသည္...

  Credit To Burmese Treasure
 
Photo: ထမင္းစားၿပီးၿပီးခ်င္း လုပ္ေဆာင္ရန္ မသင့္ေသာ အရာမ်ား

ထမင္းစားၿပီးတဲ့အခါ သတိမထားမိဘဲ လုပ္မိေနတာေတြက က်န္းမာေရးအတြက္ အေႏွာင့္အယွက္ ျဖစ္ေစတာ၊ အစာေခ်ဖ်က္မႈကို အဟန္႔အတား ျဖစ္ေစတာေတြကို သင္သိပါရဲ႕လား။

(၁) လက္ဖက္ရည္ မေသာက္ပါႏွင့္
လက္ဖက္ရည္မွာ ပါဝင္တဲ့ ပိုလီဖီေနာျဒပ္ေပါင္းက အစားအစာေတြကေန သံဓာတ္ စုပ္ယူမႈကို ဟန္႔တားတာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္မွာ သံဓာတ္ခ်ဳိ႕တဲ့မႈကို ျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္။ လက္ဖက္ရည္ထဲမွာ ပါဝင္တဲ့ အက္စစ္တစ္မ်ဳိးက အစားအစာေတြထဲက ပ႐ိုတင္းေတြ ေခ်ဖ်က္မႈကို အဟန္႔အတား ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ထမင္းစားၿပီးၿပီးခ်င္းမွာ လက္ဖက္ရည္ မေသာက္သင့္ပါဘူး။

(၂) ေရမခ်ဳိးပါႏွင့္
ထမင္းစားၿပီးတဲ့အခါ စားထားတဲ့ အစာေတြကို ေခ်ဖ်က္ဖုိ႔အတြက္ အစာအိမ္ဆီကို ေသြးေတြ ေရာက္ရွိဖုိ႔ လိုပါတယ္။ ေရခ်ဳိးတဲ့ အခါမွာေတာ့ ေသြးစီးဆင္းမႈက လက္နဲ႔ ေျခေထာက္ေတြဆီကို ေရာက္ရွိၿပီး အစာအိမ္ဆီကို မေရာက္ရွိပါဘူး။ ဒါဟာ အစာေတြကို ေခ်ဖ်က္ရာမွာ ေႏွာင့္ေႏွးေစၿပီး သင့္က်န္းမာေရးအေပၚ သက္ေရာက္မႈ ရွိပါတယ္။ ပညာရွင္ေတြက ထမင္းစားၿပီး အနည္းဆံုး နာရီဝက္ေလာက္ ျခားၿပီးမွ ေရခ်ဳိးပါလို႔ အႀကံျပဳထားပါတယ္။

(၃) အိပ္စက္မႈ မျပဳပါႏွင့္
ထမင္းစားၿပီးၿပီးခ်င္း ခ်က္ခ်င္း လဲေလ်ာင္းတာမ်ဳိးကို ေရွာင္ပါ။ အစာအိမ္ထဲက အစာေခ်ဖ်က္မယ့္ အရည္ေတြ ေနာက္ျပန္စီးၿပီး လည္ေခ်ာင္းထဲ ေရာက္ကာ ေရာင္ရမ္းမႈေတြ ျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္။ ထမင္းအမ်ားႀကီး စားၿပီးၿပီးခ်င္း အိပ္စက္ပါက ရင္ပူတာ၊ ခံတြင္းမွာ ပူေလာင္မႈ ခံစားရတာေတြ ျဖစ္ႏုိင္ပါတယ္။

(၄) လမ္းေလွ်ာက္္ျခင္း မျပဳပါႏွင့္
အမ်ားစုက ထမင္းစားၿပီးတဲ့အခါ လမ္းေလွ်ာက္ထြက္တာက အစာေခ်ဖ်က္မႈကို အေထာက္အကူ ျပဳတယ္လို႔ ထင္ျမင္ယူဆတတ္ၾကပါတယ္။ လမ္းေလွ်ာက္တာက စြမ္းအင္ေတြ ေလာင္ကၽြမ္းမႈကိုသာ အားေပးပါတယ္။ ထမင္းစားၿပီးၿပီးခ်င္း လမ္းေလွ်ာက္ထြက္တာက စားခ်ဥ့္ျပန္တာကို ျဖစ္ေစၿပီး အစာေတြကေန အာဟာရဓာတ္ေတြ စုပ္ယူမႈကုိ ဟန္႔တားတာေၾကာင့္ ထမင္းစားၿပီးၿပီးခ်င္း လမ္းေလွ်ာက္ ထြက္တာမ်ဳိး မလုပ္သင့္ပါ။

(၅) သစ္သီး မစားပါႏွင့္
သစ္သီးက က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့ အစားအစာဆုိတာ လူတုိင္း သိရွိၿပီးသားပါ။ ထမင္းစားၿပီးၿပီးခ်င္းမွာ သစ္သီးစားၿပီး အခ်ဳိတည္းမယ္ ဆုိရင္ေတာ့ အစာအိမ္ထဲက အစာေတြ အူထဲကို ေရာက္ရွိမႈ ေႏွးေကြးေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သေရစာအေနနဲ႔ သစ္သီးေတြကို စားပါ။ ထမင္းစားၿပီးၿပီးခ်င္းမွာေတာ့ သစ္သီး မစားပါနဲ႔။



ဇာျခည္ဝင္း (ေဆးဝါးတကၠသိုလ္)

ထမင္းစားၿပီးတဲ့အခါ သတိမထားမိဘဲ လုပ္မိေနတာေတြက က်န္းမာေရးအတြက္ အေႏွာင့္အယွက္ ျဖစ္ေစတာ၊ အစာေခ်ဖ်က္မႈကို အဟန္႔အတား ျဖစ္ေစတာေတြကို သင္သိပါရဲ႕လား။

(၁) လက္ဖက္ရည္ မေသာက္ပါႏွင့္
လက္ဖက္ရည္မွာ ပါဝင္တဲ့ ပိုလီဖီေနာျဒပ္ေပါင္းက အစားအစာေတြကေန သံဓာတ္ စုပ္ယူမႈကို ဟန္႔တားတာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္မွာ သံဓာတ္ခ်ဳိ႕တဲ့မႈကို ျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္။ လက္ဖက္ရည္ထဲမွာ ပါဝင္တဲ့ အက္စစ္တစ္မ်ဳိးက အစားအစာေတြထဲက ပ႐ိုတင္းေတြ ေခ်ဖ်က္မႈကို အဟန္႔အတား ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ထမင္းစားၿပီးၿပီးခ်င္းမွာ လက္ဖက္ရည္ မေသာက္သင့္ပါဘူး။

(၂) ေရမခ်ဳိးပါႏွင့္
ထမင္းစားၿပီးတဲ့အခါ စားထားတဲ့ အစာေတြကို ေခ်ဖ်က္ဖုိ႔အတြက္ အစာအိမ္ဆီကို ေသြးေတြ ေရာက္ရွိဖုိ႔ လိုပါတယ္။ ေရခ်ဳိးတဲ့ အခါမွာေတာ့ ေသြးစီးဆင္းမႈက လက္နဲ႔ ေျခေထာက္ေတြဆီကို ေရာက္ရွိၿပီး အစာအိမ္ဆီကို မေရာက္ရွိပါဘူး။ ဒါဟာ အစာေတြကို ေခ်ဖ်က္ရာမွာ ေႏွာင့္ေႏွးေစၿပီး သင့္က်န္းမာေရးအေပၚ သက္ေရာက္မႈ ရွိပါတယ္။ ပညာရွင္ေတြက ထမင္းစားၿပီး အနည္းဆံုး နာရီဝက္ေလာက္ ျခားၿပီးမွ ေရခ်ဳိးပါလို႔ အႀကံျပဳထားပါတယ္။

(၃) အိပ္စက္မႈ မျပဳပါႏွင့္
ထမင္းစားၿပီးၿပီးခ်င္း ခ်က္ခ်င္း လဲေလ်ာင္းတာမ်ဳိးကို ေရွာင္ပါ။ အစာအိမ္ထဲက အစာေခ်ဖ်က္မယ့္ အရည္ေတြ ေနာက္ျပန္စီးၿပီး လည္ေခ်ာင္းထဲ ေရာက္ကာ ေရာင္ရမ္းမႈေတြ ျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္။ ထမင္းအမ်ားႀကီး စားၿပီးၿပီးခ်င္း အိပ္စက္ပါက ရင္ပူတာ၊ ခံတြင္းမွာ ပူေလာင္မႈ ခံစားရတာေတြ ျဖစ္ႏုိင္ပါတယ္။

(၄) လမ္းေလွ်ာက္္ျခင္း မျပဳပါႏွင့္
အမ်ားစုက ထမင္းစားၿပီးတဲ့အခါ လမ္းေလွ်ာက္ထြက္တာက အစာေခ်ဖ်က္မႈကို အေထာက္အကူ ျပဳတယ္လို႔ ထင္ျမင္ယူဆတတ္ၾကပါတယ္။ လမ္းေလွ်ာက္တာက စြမ္းအင္ေတြ ေလာင္ကၽြမ္းမႈကိုသာ အားေပးပါတယ္။ ထမင္းစားၿပီးၿပီးခ်င္း လမ္းေလွ်ာက္ထြက္တာက စားခ်ဥ့္ျပန္တာကို ျဖစ္ေစၿပီး အစာေတြကေန အာဟာရဓာတ္ေတြ စုပ္ယူမႈကုိ ဟန္႔တားတာေၾကာင့္ ထမင္းစားၿပီးၿပီးခ်င္း လမ္းေလွ်ာက္ ထြက္တာမ်ဳိး မလုပ္သင့္ပါ။

(၅) သစ္သီး မစားပါႏွင့္
သစ္သီးက က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့ အစားအစာဆုိတာ လူတုိင္း သိရွိၿပီးသားပါ။ ထမင္းစားၿပီးၿပီးခ်င္းမွာ သစ္သီးစားၿပီး အခ်ဳိတည္းမယ္ ဆုိရင္ေတာ့ အစာအိမ္ထဲက အစာေတြ အူထဲကို ေရာက္ရွိမႈ ေႏွးေကြးေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သေရစာအေနနဲ႔ သစ္သီးေတြကို စားပါ။ ထမင္းစားၿပီးၿပီးခ်င္းမွာေတာ့ သစ္သီး မစားပါနဲ႔။



Credit To ဇာျခည္ဝင္း (ေဆးဝါးတကၠသိုလ္)

Related Articles:

Post a Comment