ေဆးဖက္၀င္ေသာ ၾကက္သြန္နီ
=================
ၾကက္သြန္နီဆိုသည္မွာ အနံ႔စူးရွ၍ ဟင္းခတ္ဥပင္ တစ္မ်ိဳးပင္
ျဖစ္ပါသည္။ၾကက္သြန္နီသည္ အေစ့ကို ပ်ိဳးေထာင္၍ စိုက္ေသာ ၾကက္သြန္ႏွင့္
ၾကက္သြန္ဥ ေသးမ်ားကို ေျမတြင္ခ်စိုက္ေသာ အၿမိတ္ေထာင္ ၾကက္သြန္ဟူ၍
ႏွစ္မ်ိဳးရွိပါသည္။ အေစ့ကိုပ်ိဳးေထာင္၍
စိုက္ပ်ိဳးေသာ ၾကက္သြန္နီဥမွာ တာရွည္အထားခံ ေသာ္လည္း ၾကက္သြန္နီဥေသးကို
စိုက္ေသာ အၿမိတ္ ေထာင္ၾကက္ သြန္နီဥမွာမူ တာရွည္ အထားမခံေပ။ အေစ့ပ်ိဳးေထာင္
စိုက္ပ်ိဳးေသာ ၾကက္သြန္နီဥ မေပၚခင္ စပ္ၾကားတြင္ အစားထိုးစားသံုးေသာ
ဥပင္လွ်င္ျဖစ္ ပါသည္။
အဆိုပါ ၾကက္သြန္နီဥ ၂ မ်ိဳး စလံုး ေဆးဖက္ဝင္
ပါသည္။ သို႔ေသာ္ အေစ့ပ်ိဳးေထာင္၍ စိုက္ပ်ိဳးေသာ ၾကက္သြန္နီဥမွာ ပိုမို၍
ေဆးစြမ္း ထက္ျမက္ေၾကာင္း ဆိုၾကပါသည္။ ၾကက္သြန္နီသည္ ... ေလသလိပ္၊ အဖ်ား၊
ေခ်ာင္း ဆိုးတို႔ကို ႏိုင္၏။ ဆီးရႊင္ေစ၏။ ႏႈတ္ မၿမိန္၊ ေအာ့အန္ျခင္းတို႔ကို
ေပ်ာက္ ကင္းေစ၏။ ခြန္အားကို ျပဳတတ္၏။ သုက္အားကို အလြန္ပြားေစတတ္၏။
ကာမသတၲိကို ျဖစ္ေစတတ္၏ ဟူ၍ ေဆးက်မ္းမ်ားက ဖြင့္ဆိုထားၾကပါ သည္။
ၾကက္သြန္နီဥကို အေမာအပန္း ခံႏိုင္ေစရန္၊ ခြန္အားရွိေစရန္ႏွင့္ ဆီးေရာဂါမ်ား
ကင္းရွင္းေစရန္အတြက္ ထမင္းစားသည့္အခါ အစိမ္းလိုက္ စားၾကသလို၊
အခ်ဥ္တည္၍လည္း ေန႔စဥ္စားသံုးၾကေလ့ရွိပါသည္။ အခ်ိဳ႕ဆီး မထိန္းႏိုင္ေသာ
သူမ်ား ဆီးတစ္စက္စက္ က်ေသာသူမ်ား၊ ဆီးပူ ေညာင္းက်ျဖစ္သူမ်ားသည္ ၾကက္သြန္နီဥ
ျပဳတ္ရည္ကို ေသာက္သံုးပါက ေပ်ာက္ကင္းႏိုင္ပါသည္။
(အခ်ိဳ႕ေနပူထဲမွ ျပန္လာပါက ဆီးပူ ဆီးေအာင့္မျဖစ္ေစရန္ ႀကိဳတင္ ကာကြယ္သည့္ အေနျဖင့္ ေသာက္သံုး ၾကပါသည္။)
ဆီးခ်ဳပ္တတ္ေသာ ကေလးလူ ႀကီးမ်ားသည္ ၾကက္သြန္နီဥ အေနေတာ္ကို မီးဖုတ္၍
ဓားျဖင့္ ထက္ျခမ္းခြဲကာ ထိုၾကက္သြန္နီဥ အျခမ္း ပူပူေႏြးေႏြးကို ဆီးအိမ္ေပၚ၌
တင္(ကပ္) ေပးပါက ခ်က္ခ်င္းေပ်ာက္ကင္းေစပါ သည္။ ခ်မ္းတုန္ေနေသာသူမ်ားအား
ၾကက္သြန္နီဥအေနေတာ္ကို ထက္ ေပးျခင္း၊ နားကိုက္၊ နားျပည္ယိုမ်ား ကို
နားအတြင္းသို႔ ထည့္ေပးျခင္းအားျဖင့္ ေပ်ာက္ကင္းေစ ပါသည္။ ထို႔ျပင္
ၾကက္သြန္နီဥ၊ ထန္းဖို ထန္းလ်က္ (ထန္းဖိုထန္းလ်က္မွာ ေဆးဖက္ဝင္ၿပီး၊ ထန္းမ
ထန္းလ်က္မွာ ေဆးဖက္မဝင္ပါ)၊ မန္က်ည္းမွည့္၊ ဆားႏွင့္ စမုန္တို႔ကို
ေရာႀကိတ္၍ ေထာပတ္ႏွင့္နယ္ကာ ဖန္ပုလင္းထဲ တြင္ ထည့္၍ ဝမ္းခ်ဳပ္၊ ေလဆန္၊
ေလပူ၊ ရင္ေအာင့္၊ ခါးေအာင့္၊ အေၾကာတက္ေရာဂါမ်ားအတြက္ ေတေဆးအျဖစ္
ေန႔စဥ္စားသံုးႏိုင္ပါ သည္။ ေသြးပါေသာ လိပ္ေခါင္းေရာဂါ ေဝဒနာရွင္မ်ားအတြက္
ၾကက္သြန္နီ ဥအရည္ကို သၾကားအနည္းငယ္ႏွင့္ ေရာ၍ တစ္ေန႔တစ္ႀကိမ္ ေသာက္သံုးပါက
ေပ်ာက္ကင္းေစ ပါသည္။
ထို႔အျပင္ အဆိပ္ရွိေသာ သတၲ ဝါမ်ား ကိုက္လွ်င္
ၾကက္သြန္နီဥ၏ လတ္ဆတ္ေသာ အေစးကို ကြမ္းစား ပြတ္ျခင္း၊ ၾကက္သြန္နီဥ အရည္ကို
သုတ္လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ အဆိပ္မတက္ ဟုဆိုၾကပါသည္။ ျမန္မာအမ်ိဳးသမီးမ်ားသည္
ဟင္းခ်က္သည့္အခါ ျဖစ္ေစ၊ဟင္းရြက္၊ အသားသုပ္သည့္အခါျဖစ္ေစ စား ေကာင္း၍
အာဟာရျဖစ္ေစရန္ႏွင့္ က်န္းမာေရးႏွင့္ျပည့္စံု ေဆးဖက္ဝင္ ေစရန္အတြက္
ထည့္သြင္းၾကလ်က္ ရွိၾကပါသည္။ ၾကက္သြန္နီသည္ လူအမ်ား အတြက္သာ ေဆးဖက္ဝင္သည္
မဟုတ္ေပ။ ကြ်ဲ၊ ႏြား၊ ျမင္းအတြက္ လည္း ေဆးဖက္ဝင္ပါသည္။ ဝဲေရာဂါ၊ ဆီးခ်ဳပ္၊
ဝမ္းခ်ဳပ္၊ အက်ိတ္ေရာင္ ေရာဂါမ်ားအတြက္ မ်က္စဥ္းေဆး အျဖစ္ အသံုးျပဳ၍ ရသလို၊
ခြာနာမ်ား အတြက္လည္း အင္တြဲ၊ ဒုတၴာတို႔ကို ေရာႀကိတ္၍ အုန္းဆီႏွင့္
ေဖ်ာ္လိမ္း ေပးပါက လ်င္ျမန္စြာ ေပ်ာက္ကင္း ေစပါသည္။ ဆိုရလွ်င္
ၾကက္သြန္နီဥသည္ သာမန္စားသံုးသည့္ ဥမဟုတ္ဘဲ လြန္စြာအဖိုးထိုက္တန္လွေသာ
ေဆးဖက္ဝင္ ၾကက္သြန္နီ ဥျဖစ္ပါေၾကာင္း ေရးသားလိုက္ရပါသည္။
Credit To ေမာင္ေမာင္ခ်စ္ဦး(မုံရြာ)
မူးေနာက္ေနာက္ (မူးေ၀)ျဖစ္ရျခင္းအေၾကာင္းရင္းမ်ား
==============================
မူးေနာက္ေနာက္ ျဖစ္ေနတာပဲ ျဖစ္ျဖစ္၊ ပတ္ဝန္းက်င္ တစ္ခုလံုး ခ်ာခ်ာလည္ေန
သလိုမ်ိဳး ျဖစ္ေနတာပဲ ျဖစ္ျဖစ္၊ အန္ခ်င္ ေလာက္တဲ့ အထိ မူးေနတာပဲ ျဖစ္ျဖစ္၊
ေခါင္းမူးတာဟာ ဘယ္လိုမွ ခံစားလို႔
မေကာင္းတဲ့ အရာပါ။ ေခါင္းမူးျခင္းျဖစ္ရျခင္း အေၾကာင္းရင္းေတြနဲ႔
ကၽြန္မတို႔အေနနဲ႔ ဘာလုပ္လို႔ရႏိုင္သလဲ ဆိုတာကို ၾကည့္ရေအာင္
(၁) ေသြးေပါင္က်ျခင္း
ကိုယ္ဟန္အေနအထားေၾကာင့္ ေသြးေပါင္က်ျခင္း Postural Hypotension ဟာ
႐ုတ္တရက္ မတ္တတ္ရပ္လိုက္တဲ့အခါ ေသြးေပါင္ခဏ က်သြားျခင္းေၾကာင့္
ျဖစ္တက္ပါတယ္။ ထိုအခါ ဦးေႏွာက္ဆီ ေသြးအေရာက္ ေလ်ာ့သြားျခင္းေၾကာင့္
ေခါင္းမူးရျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။
ဘာလုပ္ႏုိင္မလဲ
မတ္တက္ရပ္လိုက္တိုင္း
လိုလို ေခါင္းမူးတက္ပါက ေသြးေပါင္ခ်ိန္ စစ္ၾကည့္သင့္ပါတယ္။ ေသြးတိုးေရာဂါ
ေဆးကုသခံေနရသူ ဆိုရင္လည္း ေဆးပမာဏ ခ်ိန္ဆေပးဖို႔ လိုေကာင္း
လိုေနပါလိမ့္မယ္။
(၂) Meriere's Disease
Meriere
ေရာဂါဆိုတာ နားအတြင္းခန္း ေရာဂါေၾကာင့္ နားေလထြက္ျခင္းနဲ႔ မူးေဝျခင္းကို
ျဖစ္ေစတဲ့ ေရာဂါတစ္မ်ိဳးပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ နားအတြင္းခန္းမွာ အရည္ေတြ
ပိုလွ်ံလာပါက ခ်ာခ်ာလည္းမူးေဝျခင္းကို ျဖစ္ေစတက္ပါတယ္။ တျခား
လကၡဏာရပ္ေတြကေတာ့ မူးျခင္း၊ ပ်ိဳ႕အန္ျခင္း၊ အၾကားအာ႐ံုခ်ိဳ႕ယြင္းျခင္း၊
နားအူျခင္းတို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ေရာဂါျပင္းထန္မႈ ပမာဏနဲ႔ အခ်ိန္ၾကာျမင့္မႈက
လူတစ္ေယာက္နဲ႔ တစ္ေယာက္ေပၚ မူတည္ၿပီး ကြာဟတက္ ေပမယ့္
အရမ္းမူးေဝျခင္းေၾကာင့္ ထိုင္ခ်လုိက္ရတဲ့အထိ ျဖစ္တက္ပါတယ္။
ဘာလုပ္ႏိုင္မလဲ
နားအတြင္းခန္းမွာ အရည္လွ်ံျခင္းက ျပႆနာျဖစ္တာေၾကာင့္ အဲသလို မျဖစ္ရေအာင္
စားတဲ့ အစာထဲ ဆားေလွ်ာ့စားဖို႔၊ ဆီးေဆးေသာက္ဖို႔ လိုေကာင္းလိုႏိုင္ပါတယ္။
ဒီလုိနဲ႔မွ မရရင္ နားထဲက အရည္ေတြကို ေဆး႐ံုမွာ စုပ္ထုတ္လုိ႔လည္း ရပါတယ္။
(၃) ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္ျခင္း (Migraine)
ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္ျခင္းဟာ ေခါင္းကိုက္ျခင္း တစ္မ်ိဴးျဖစ္သလို
တစ္ခါတစ္ရံမွာ ေခါင္းမူးျခင္း ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ အေၾကာင္းရင္းလည္း ျဖစ္ပါတယ္။
ေခါင္းတစ္ျခမ္း ကိုက္ျခင္းနဲ႔ ဆက္စပ္ေနတဲ့ ေခါင္းမူးျခင္းဟာ Meriere
ေရာဂါနဲ႔ လကၡဏာ အမ်ားစု ဆင္တူေနတက္ ေပမယ့္ အၾကားအာ႐ံုေတာ့
ေလ်ာ့မသြားတက္ပါဘူး။ ကားမူးျခင္း၊ ေလယာဥ္မူးျခင္း၊ သေဘာၤမူးျခင္းတို႔လို
မူးေဝျခင္းမ်ိဳးက ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္ ေဝဒနာရွင္ေတြမွာ ပိုျဖစ္ေပၚတက္ပါတယ္။
ဘာလုပ္ႏိုင္မလဲ
ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္ ေဝဒနာ ခံစားေနရသလို ေခါင္းမူးျခင္းလည္း ျဖစ္ေပၚတက္ပါက
ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္ ကုေဆးေတြေၾကာင့္လည္း ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ ဆရာဝန္နဲ႔
ျပၾကည့္ပါ။
(၄) ေရာဂါပိုးဝင္ျခင္း
အျဖစ္အမ်ားဆံုးကေတာ့
Vestibular Neuritis လို႔ေခၚတဲ့ ဗိုင္းရစ္ပိုး တစ္မ်ိဳးေၾကာင့္ပါ။
ေရယုန္ျဖစ္ေစတဲ့ ေရာဂါပိုးနဲ႔ ခပ္ဆင္ခင္တူပါတယ္။ ဒီေရာဂါပိုးေတြက
ဦးေႏွာက္ရွိ Vestibular နာ့ဗ္ေၾကာေတြေပၚ ေႏွာင့္ယွက္လိုက္တဲ့အခါ နားတစ္ဖက္
ေရာင္လာတက္ကာ သင့္ကို ဟန္ခ်က္မညီေစေတာ့ဘဲ ခ်ာခ်ာလည္ မူးေဝေစတက္ပါတယ္။
(၅) BPPV (Benign Proxysmal Positional Vertigo)
ဒီေရာဂါဟာ နားအတြင္းခန္းရွိ ကယ္လ္စီယမ္ ကာဗြန္နိတ္ေက်ာက္ေတြ ျပဳတ္ထြက္ကာ
ေရြ႕လ်ားေနျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္တက္ပါတယ္။ ေခါင္းေဆာင့္မိတဲ့အခါမ်ိဳးမွာ
ျဖစ္တက္ၿပီး လွဲလိုက္တဲ့အခါမ်ိဳး၊ ေခါင္းေမာ့လိုက္တဲ့ အခါမ်ိဳး ဒါမွမဟုတ္
ကုန္းလုိက္တဲ့ အခါမ်ိဳးေတြမွာ မူးေဝတက္ပါတယ္။
ဘယ္လုပ္ႏိုင္မလဲ
နား၊ ႏွာေခါင္း၊ လည္ေခ်ာင္း အထူးကု ဆရာဝန္ႀကီးေတြ အေနနဲ႔ ကုသေပးႏိုင္တာေၾကာင့္ ေဆး႐ံုသြားျပသင့္ပါတယ္။
Ref: Good Health
ေက်ာက္ကပ္မေကာင္းသူမ်ား ေကာ္ဖီ မေသာက္သင့္
=============================
ေက်ာက္ကပ္နဲ႔ ဆက္စပ္ေရာဂါရွိသူမ်ား၊ ရွိရန္ အလားအလာ မ်ားသူမ်ား အေနနဲ႔
ေကာ္ဖီ မေသာက္သံုးသင့္ ဘူးလို႔ ေဆးပညာရွင္န႔ဲ ေက်ာက္ကပ္ အထူး ကု
ဆရာဝန္မ်ားက တိုက္တြန္း သတိေပးပါတယ္။ ေကာ္ဖီဆုိတာ ထက္ ကဖင္းဓာတ္ကို ဆိုလုိျခင္း ျဖစ္တဲ့ အတြက္ ေခ်ာကလပ္ နဲ႔ လက္ဘက္ရည္တို႔လည္း ပါဝင္ပါတယ္။
ေကာ္ဖီဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းက်ိဳး မ်ားစြာ ျဖစ္ထြန္းေစေပမယ့္ အခ်ိဳ ႔
သူမ်ားအတြက္က ေတာ့ ဆိုးက်ိဳး ရွိပါတယ္။ ဥပမာ- ေခါင္းကိုက္ျခင္း၊
အိပ္မေပ်ာ္ျခင္း၊ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ျခင္း၊ ဝမ္းႏွင့္ဆက္စပ္ေရာဂါ၊ ေနာက္ထပ္
တစ္ခုကေတာ့ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ ျဖစ္ပါတယ္။ ပံုမွန္ထက္ အလြန္ အကြ်ံ ေသာက္သူမ်ား
အျဖစ္မ်ားမယ့္ ေရာဂါ မ်ား ျဖစ္ပါ တယ္။ ေက်ာက္ ကပ္ေရာဂါျဖစ္ပုံကေတာ့ ေအာက္ပါ
အတိုင္း ျဖစ္ပါတယ္။
ဆီးမၾကာခဏ သြားျခင္း (Urinate more often)
ေကာ္ဖီမွာ ပါတဲ့ ကဖင္းဓာတ္ဟာ ေက်ာက္ကပ္ရဲ ႔ လုပ္ေဆာင္ခ်က္ကို တြန္း
အားေပးျပီး တစ္ကိုယ္လံုးမွ ရွိတဲ့ ေရဓာတ္ကို အလ်င္အျမန္ ဆုပ္ယူပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ မၾကာခဏ ဆီးသြားေစပါတယ္။
ေရဓာတ္ဆံုးရွံုးျခင္း (Dehydration)
ကဖင္းက ေရဓာတ္ဆုပ္ယူတဲ့အတြက္ ေရအျမဲဆာတတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ dehydration
မျဖစ္ေအာင္ ေရလည္း ပုံမွန္ေသာက္ဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ အကယ္၍ ေရသာ နည္းရင္
ေက်ာက္ကပ္ သန္႔စင္ေရး လုပ္ေဆာင္ခ်က္ ေႏွးေကြးလာျခင္း ဆီးလမ္းေၾကာင္း
စနစ္ကိုပါ ထိခိုက္ ေစပါတယ္။
ဆီးမသန္႔ျခင္း (Urinary incontinence)
တစ္ရက္ကို ကဖင္းဓာတ္ ၄၀၀ မီလီဂရမ္ထက္ ပိုေသာက္သံုးမိရင္ ဆီး သန္႔ဖို
႔မေသခ်ာေတာ့ပါဘူး။ ဆီးထဲမွာ အမွုန္မ်ား ပါလာတာမ်ိဳး ျဖစ္ တတ္ျပီး
ဆီးလမ္းေၾကာင္း ပိတ္တဲ့အထိေတာင္ ျဖစ္ေစပါတယ္။
ေက်ာက္တည္ျခင္း (Kidney stones)
ေက်ာ္တည္ေစတဲ့ အေၾကာင္းတရားထဲမွာလည္း ကဖင္း ေသာက္သံုးမွု ပါဝင္တယ္ ဆိုတာ
ေသခ်ာေနပါျပီ။ calcium oxalate stones လို႔ေခၚတဲ့ ေက်ာ္ဟာ ေက်ာက္ကပ္မွာ
တည္ျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကဖင္းဓာတ္ၾကြယ္ဝတဲ့ ေကာ္ဖီကို
ပိုမေသာက္သံုးမိေစဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။
ေက်ာက္ကပ္ ေရာဂါ (Kidney disease)
polycystic kidney disease ဆုိတဲ့ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ အမ်ိဳးအစား တစ္ခု
ျဖစ္ေစျပီး ေက်ာက္အမွုန္အမႊားကေန ၾကီးၾကီးမားမား အထိ ျဖစ္ လာေစမွာ
ျဖစ္ပါတယ္။ ေက်ာက္ကပ္ရဲ ႔ လုပ္ေဆာင္ခ်က္ ဟာလည္း ပုံမွန္မျဖစ္ေတာ့ပါဘူး။
ေက်ာက္ကပ္က ခႏၶာကိုယ္တြင္း အညစ္အေၾကး မ်ားကို စြန္႔ထုတ္ သန္႔ရွင္းတဲ့
လုပ္ေဆာင္ခ်က္ကို လုပ္ေဆာင္ေပးပါတယ္။ သူသာ အလုပ္မလုပ္ေတာ့ရင္ ပိတ္သြားရင္
ေနာက္ဆက္တြဲ ကေတာ့ ေသဖို႔ ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ ကဖင္းဓာတ္ကို တစ္ရက္
၄၀၀ မီလီဂရမ္ထက္ ပိုမေသာက္သံုးမိဖို႔ မွာထားပါတယ္။ တစ္ရက္ ေကာ္ဖီ တစ္ခြက္
စြဲေသာက္တဲ့ အက်င့္ရွိ ရင္ေတာင္ ၁ ရက္ျခား ေသာက္တဲ့သူေတြထက္ ကဖင္းဓာတ္
ဆက္စပ္ေရာဂါ ျဖစ္ဖို႔ ပိုအလားအလာမ်ားတယ္ဆုိတာကို ေလ့လာေတြ႔ ရွိထားပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ တန္ေဆး လြန္ေဘးဆုိတဲ့ အတိုင္း ေက်ာက္ကပ္အျပင္ အျခား ေရာဂါမ်ား
မျဖစ္ေစဖို႔ ေကာ္ဖီကို Limit နဲ႔ ေသာက္ရန္ မွ်ေဝ ေရးသား လိုက္ရပါတယ္။
Ref: medic-facts
ေခ်ာကလက္ ပိုမိုစားရန္အံ့ၾသစရာေကာင္းေသာအေၾကာင္းရင္း(၃) ခ်က္
========================================
ေခ်ာကလက္၏ သာလြန္ေကာင္းမြန္ေသာ အစြမ္းမ်ားထဲမွ
မ်ားစြာတို႔ကိုေကာင္းစြာသိရွိၾကသည္။ သို႔ေသာ္ လူသိပ္မသိေသာ ၎၏
က်န္းမာေရးဂုဏ္သတၱိမ်ားႏွင့္ ပတ္သက္လို႔ကေရာ
မည္သုိ႔နည္း။ မၾကာေသးခင္က ေလ့လာမႈမ်ားက ေခ်ာကလက္စားသံုးျခင္းသည္
ႏွလံုးက်န္းမာေရးမွစ၍ သင့္ကို ပိန္ပိန္ပါးပါးထားရွိျခင္းအထိ
က်န္းမာေရးအက်ဳိးေက်းဇူးမ်ားစြာ ေထာက္ပံ့ေပးႏုိင္သည္။
ေခ်ာကလက္က မ်က္စိအျမင္ကို ပိုမိုေကာင္းေစသည္
၂၀၁၀ ျပည့္ႏွစ္တြင္ ၿဗိတိသွ်ေလ့လာသူမ်ားက အရြယ္ေရာက္သူ လူငယ္မ်ားကို
ေခ်ာကလက္ အမည္းႏွင့္ အျဖဴတစ္ခုခုကို စားခိုင္းၾကသည္။ ထို႔ေနာက္သူတို႔၏
မ်က္စိအျမင္ကို စမ္းသပ္ၾကသည္။ျပန္လာၾကၿပီး အျခားေခ်ာကလက္အမ်ဳိး
အစားကိုစား၍ စမ္းသပ္မႈကို ျပန္လုပ္ၾကသည္။ ေခ်ာကလက္အျဖဴႏွင့္ ယွဥ္လွ်င္ေခ်ာကလက္အမည္းမ်ားက စမ္းသပ္ခ်က္
ရလဒ္ အမွတ္မ်ား ပိုမိုျမင့္ေနသည္ကိုေလ့လာသူမ်ား
ေတြ႕ရွိၾကသည္။မ်က္စိအျမင္အေပၚ ေခ်ာကလက္၏ အက်ဳိးသက္ေရာက္မႈက အသက္ပိုႀကီးေသာ
အရြယ္ေရာက္သူမ်ားတြင္ ပိုမိုႀကီးမားႏုိင္သည္ဟု စာေရးဆရာမ်ားက
ထင္ျမင္ခ်က္ေပးၾကသည္။
အႀကံေပးခ်က္
သင္ ေခ်ာကလက္ေတာင့္ တစ္ေတာင့္ ၀ယ္ေတာ့မည္ဆိုလွ်င္ ကိုးကိုး ၇၂ ရာခိုင္ႏႈန္းနီးပါးရွိေသာ
ေခ်ာကလက္ကို ေရြးခ်ယ္ပါ။ တစ္ေန႔လွ်င္ေခ်ာကလက္ ေအာင္စတစ္၀က္ (သို႔)ေခ်ာကလက္အမ်ားစု၏ ၂ လက္မ ပတ္လည္ခန္႔ စားပါ။
ေခ်ာကလက္က သင့္၏အသားအေရကိုကာကြယ္သည္
၂၀၀၆ ခုႏွစ္တြင္ ဂ်ာမန္ေလ့လာမႈတစ္ခုက မည္းနက္ေသာ
ေခ်ာကလက္ထဲမွဖေလဘြန္နဲလ္သည္အေရျပားကိုUVအလင္း၏အႏၲရာယ္မွ ကာကြယ္ႏုိင္ေၾကာင္း
ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။ ၿဗိတိန္မွ ၂၀၀၉ခုႏွစ္ ေလ့လာမႈတစ္ခုက အလားတူရလဒ္ကို
ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။ သို႔ေသာ္ သင္၏အေရျပားကို ကာကြယ္ရန္
လိုအပ္ေသာဖေလဘြန္နဲလ္အဆင့္ကစံခ်ိန္မီ ေခ်ာကလက္အမ်ားစုတြင္
ေတြ႕ရေသာဖေလဘြန္နဲလ္၏အဆင့္ထက္ပိုမိုျမင့္မားသည္ကိုသတိျပဳမိၾကသည္။
ေလ့လာမႈတြင္ အသံုးျပဳေသာ ဖေလဘြန္နဲလ္ျမင့္သည့္ အထူးသီးသန္႔ ေခ်ာကလက္က
ေသြးလည္ပတ္မႈႏွင့္ အေရျပားစိုစြတ္မႈကို ျမႇင့္တင္ၿပီး၊ အ
သားအေရကိုပိုမိုက်န္းမာ၍ၾကည့္ေကာင္းေအာင္ လုပ္ေပးသည္။
အႀကံေပးခ်က္ -
ေခ်ာကလက္ေတာင့္ကို ေရြးခ်ယ္ေသာအခါ ျဖစ္ႏုိင္သမွ် ပါ၀င္ပစၥည္းအနည္းဆံုး
ေခ်ာကလက္ကိုရွာပါ။ သၾကားမ်ားေသာ ေခ်ာကလက္ကို မလိုခ်င္ပါႏွင့္။ ကိုကိုး
အမ်ားဆံုး ေခ်ာကလက္ကိုရွာပါ။
ေခ်ာကလက္က သင္၏ႏွလံုးကိုအကူအညီေပးသည္
၂၀၁၁ ခုႏွစ္တြင္ ၿဗိတိသွ်ေဆးဘက္ဆုိင္ရာ ဂ်ာနယ္ထဲ၌ ေဖာ္ျပခဲ့ေသာ အဆင့္ျမင့္
ေလ့လာစစ္ေဆးမႈ တစ္ခုကေခ်ာကလက္ စားသံုးျခင္းသည္
ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါအမ်ဳိးမ်ဳိးျဖစ္ႏုိင္မႈ အႏၲရာယ္ကို ၃ ပံု၊ ၁ ပံု
ေလွ်ာ့ခ်ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိသည္။
သီးျခားေလ့လာမႈမ်ားက ေခ်ာကလက္သည္
ေသြးတိုးႏႈန္းကို ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ၿပီး ေသြးေၾကာက်န္းမာေရးကို ျမႇင့္တင္ႏုိင္၍
ေသြးသၾကားကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏုိင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိသည္။
အႀကံေပးခ်က္
က်န္းမာေရး အပိုဆုမ်ားကို လိုခ်င္ပါသလား။ ခ်ယ္ရီ၊ ဗာဒမ္သို႔မဟုတ္ ခ်င္း
ပါရွိေသာ ေခ်ာကလက္အမည္း အနည္းငယ္ကို စားပါ။ က်န္းမာေရးညီၫြတ္ေသာ
အျခားပါ၀င္ပစၥည္းေပါင္းစပ္ထားေသာ ေခ်ာကလက္မွ အာနိသင္ေပါင္းစံုကို သင္
ရရွိလိမ့္မည္။
Credit To မင္းသုတ
အစာအိမ္ေအာက္ၿခင္း နာၿခင္း မ်ားအတြက္ အစြမ္းထက္ ဆန္ေဆးရည္
=======================================
အစာအိမ္ေရာဂါခံစားရသူမ်ားသည္ အစားစာေလာင္ၿခင္း မၿဖစ္ေစရန္အတြက္
စားစရာမ်ားကုိကုိယ့္ႏွင့္မကြ ေဆာင္ထားႀကသည္မွာမ်ားႀကပါသည္ …သင္သည္
ယခုဆန္ေဆးရည္ကုိ ေန ့စဥ္ပုံမွန္ေသာက္သုံးပါက အစားအစာေဆာင္ရၿခင္းႏွင့္ အစာအိမ္ေအာက္ၿခင္း နာၿခင္းမ်ား မရွိေတာ့ပါ ။
ေက်ာင္းတက္စဥ္က သူငယ္ခ်င္းမ်ားနွင့္ မိတ္ေဆြမ်ားထဲ့မွ
အစာအိမ္ၿဖစ္ေသာသူမ်ားကုိ ေၿပာၿပၿပီး ေသာက္ခုိင္းခဲ့လုိ ့ အစာအိမ္သမား
ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားေပ်ာက္ကင္းသက္သာခဲ့ၿပီး ေကာင္ညွင္းေပါင္းေတာင္
မစားရဲသူမ်ားေတာင္ စားလုိ ့ရလာႏုိင္ေသာ ဆန္ေဆးရည္ၿဖစ္ပါသည္…
အစာအိမ္သမားမ်ားအတြက္ ဆန္ေဆးရည္ကုိ ေအာက္ပါအတုိင္းလုပ္ေဆာင္ေသာက္သုံးလုိက္ပါ
မနက္အိပ္ယာထထၿခင္း မနက္ဆန္ေဆးရည္ကုိ မက္ခြက္တခြက္ေလာက္ကို အၿမဲေသာက္ေပးပါ
..ေရာဂါေပၚမွဳတည္ၿပီး ေသာက္ေပးရပါမည္ အခ်ိန္ကုိေတာ့
လပုိင္းထိမနက္တုိင္းမနက္တုိင္းေသာက္ေပးပါ
လုပ္ေဆာင္နည္း .........
မနက္ထမင္းခ်က္ဖုိ ့ဆန္ေဆးသည့္အခါ ပထမ ဆန္ေဆးေရကုိ အလွ်င္အၿမန္ေဆးပါ
ပထမေရသည္ ဆန္တြင္ပါဝင္ေသာ သဲအမွဳန္ ့မ်ား ကုိ ေဆးေႀကာၿခင္းၿဖစ္ပါသည္
ဒုတိယအႀကိမ္တြင္
ေဆးေသာဆန္ေဆးေရကို လက္ၿဖင့္ က်က်နန ပြတ္သက္ေဆးေႀကာၿပီး ရရွိလာေသာ
ဆန္ေဆးေရကုိ မနက္အိပ္ယာထထၿခင္း မက္ခြက္ႀကီး တခြက္စာ ေသာက္သုံးေပးပါက
အစာအိမ္ၿဖစ္ေသာ သူမ်ားသည္ မိမိၿဖစ္ေနေသာ ေရာဂါေဝဒနာ
ေပ်ာက္ကင္းသြားပါလိမ့္သည္ ။
credit: Mg Mandalay
ေကာင္းက်ဳိးမေပးသည့္ ေဆးလ္ိပ္ေႀကာင့္ ေနာက္ဆက္တြဲ ျဖစ္တတ္ေသာေရာဂါမ်ား
(၁)ေဆးလိပ္နွင့္ အစာအိမ္နာ
ေဆးလိပ္ေသာက္သုံးသူေတြမွာ အစာအိမ္နာျဖစ္သြားမွဳ ့ဟာ
နွစ္ဆသာတယ္လို့ဆိုပါတယ္။ ေလ့လာခ်က္အေတာ္မ်ားမ်ားအရ ေဆးလိပ္ကို
နွစ္ရွည္လမ်ား ေသာက္သုံးျခင္းဟာ အစာအိမ္ရဲ့
နံရံ၊ ေသြးစီးဆင္းမွဳ ့ကိုေၿပာင္းးလဲေစျပီး အစာအိမ္ေယာင္ယမ္းမွဳ ့ကို
ျဖစ္ေစတယ္လို့သိရပါတယ္။ အဲဒီအျပင္ကို ေဆးလိပ္ေသာက္သုံးျခင္းဟာ
အစာအိမ္နာရဲ့ ေနာက္ဆက္တြဲ ဆိုးက်ိုးမ်ားျဖစ္တဲ့ အစာအိမ္ေပါက္ျခင္း ၊
အစာအိမ္ေသြးယိုျခင္းတုိ ့ကိုလည္း ျဖစ္ေစျပီး အနာက်က္မွဳ
့ကိုလည္းေႏွာင့္ေႏွးေစပါတယ္။
(၂) ကင္ဆာေရာဂါ ၿဖစ္ႏုိင္ေခ်မ်ား
ေဆးလိပ္ေသာက္သုံးသူတြေဟာ အျခားသူတြေထက္ ကင္ဆာျဖစ္နိုင္ေခ် အရမ္းမ်ားပါတယ္။
ကင္ဆာထဲမွာမွ အဆုတ္ကင္ဆာ (Lung Cancer)၊ လည္ေခ်ာင္းကင္ဆာ (Throat Cancer)၊
နွင့္ ခံတြင္း ကင္ဆာ (Oral Cancer) မ်ား အျဖစ္မ်ားပါတယ္။ ထုိ ့ျပင္
ေက်ာက္ကပ္ကင္ဆာ (Kidney Cancer)၊ အစာေရကင္ဆာ ( Oesophagus Cancer) ၊
ဆီးအိမ္ကင္ဆာ (Bladder Cancer) ၊ ပန္ကရိယကင္ဆာ ( Pancreas Cancer) ၊
သားအိမ္ေခါင္းကင္ဆာ ( Cervical Cancer) တို့ ျဖစ္ပြားမွဳ ့နဲ ့ပါ
ဆက္စပ္လ်က္ ရွိပါတယ္။ ေဆးလိပ္ေသာက္သုံးတဲ့ နွစ္ရွည္ေလေလ ေသာက္သုံးတဲ့
အေရအတြက္ မ်ားလာ ေလေလ ကင္ဆာျဖစ္နိုင္ေခ် နွုန္း ပိုပိုမ်ားလာေလေလပါဘဲ။
(၃) ေသြးေႀကာက်ဥ္းမည္
နီကိုတင္းေႀကာင့္ ကိုလက္စတေရာ (Cholesterol) နဲ့ ေသြးတြင္း အဆီဓါတ္ေတြ
မ်ားလာျပီး နွစ္ႀကာလာတဲ့ အခါမွာ ေသြးေႀကာနံရံေတြ ထူလာျပီး ေသြးေႀကာတြေပါ
က်ဥ္းလာေစတယ္။ ေသြးေႀကာေတြ က်ဥ္းလာတဲ့အခါမွာ ေသြးမ်ားဟာ ေကာင္းစြာ
မစီးဆင္းေတာ့ဘဲ ေသြးခဲမွဳ ့ေတြ ျဖစ္ေစကာ ေသြးေႀကာတခုလုံးကို ပိတ္ေစပါတယ္။
နွလုံး မွာရွိတဲ့ ေသြးေႀကာမ်ား ပိတ္သြားပါက နွလုံးသို့ ေသြးေရာက္ေအာင္
မပို့နိုင္ေတာ့ဘဲ Heart Attack ျဖင့္ ေသဆုံးသည္ထိ
ျဖစ္နိုင္ပါတယ္။ဦးေနွာက္အတြင္းရွိ ေသြးေႀကာမ်ား ပိတ္ပါက ေလတျခမ္းျဖတ္ျခင္း
နွင့္ ေလျဖန္းျခင္းမ်ား ျဖစ္ေစနိုင္ပါတယ္။ ေက်ာက္ကပ္ အတြင္းရွိ
ေသြးေႀကာမ်ား ပိတ္သြားပါက ေက်ာက္ကပ္ကိုပါ ထိခိုက္ပ်က္စီးေစနိုင္ပါတယ္။
ေျခေထာက္မွာ ရွိတဲ့ ေသြးေႀကာမ်ား ပိတ္သြားပါက ေသြးမေလ်ာက္္ နိုင္ေတာ့ဘဲ
ပုပ္သြားကာ ေၿခေထာက္ ျဖတ္ပစ္ရသည္ထိ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ ေဆးလိပ္ဟာ ကိုယ္တြင္းက
အဓိက အဂၤါေတြ အကုန္လုံးကို တိုက္ရိုက္ဆိုးက်ဳိးေတြ ေပးပါတယ္။
(၄) ခဏခဏေခ်ာင္းဆုိးမည္
ေဆးလိပ္ ေသာက္သူ တြေဟာ ေခ်ာင္းခဏခဏ ဆိုးတတ္ႀကပါတယ္။ ဘာေႀကာင့္ဆိုေတာ့
ေဆးလိပ္ေႀကာင့္ အဆုတ္အတြင္းရွိ ေလအိတ္ငယ္ေလးေတြ ပ်က္စီးျပီး ေလျပြန္ကိုလဲ
ေယာင္ယမ္းေစကာ ေလျပြန္ေႀကာ တေလ်ာက္လုံးကိုပါ က်ဥ္းေၿမာင္းေစပါတယ္။
ဒါေႀကာင့္ ေခ်ာင္းခဏခဏဆိုးျခင္း နွင့္ အသက္ရွုမဝျခင္း တို့ကိုပါ
ျဖစ္ေစပါတယ္။
ေဆးလိပ္ဟာ သြားေတြကို ဝါေစျပီး ခံတြင္းန့ံဆိုးျခင္း တို့ကိုျဖစ္ေစျပီး ခံတြင္းက်န္းမာေရး ကိုပါ ထိခိုက္ေစပါတယ္။
ေဆးလိပ္ေႀကာင့္ ေသြးေႀကာနံရံေတြ ပ်က္စီးျပီး ေသြးတိုးေရာဂါ ကိုလည္း
ျဖစ္ေစပါတယ္။ ေသြးတိုးေရာဂါ ဟာလည္း နွလုံးေရာဂါ နွင့္ ေလျဖတ္ျခင္း တို
့ကိုျဖစ္ေစဖုိ ့ တြန္းအားတခု ပါဘဲ။
ေဆးလိပ္မွာ ပါတဲ့ နီကိုတင္းဟာ
အမ်ိုးသားတြေရဲ့ လိင္အဂၤါ မွာရွိတဲ့ ေသြးေႀကာေတြကိုပါ က်ဥ္းေစပါတယ္။
ေသြးေႀကာက်ဉ္းျပီး ေသြးေကာင္းစြာ မစီးဆင္မွဳ ့ေႀကာင့္္ လိင္ဂၤါရဲ ့
မ်ိုးပြား ျခင္းဆိုင္ရာ လုပ္ငန္း ကိုထိခိုက္ျပီး(Erectile Dysfunction)
ျဖစ္ေစပါတယ္။ အသက္ ၃ဝ မွ ၄ဝႀကား ေဆးလိပ္ေသာက္သုံးတဲ့ အမ်ိုးသားမ်ားရဲ့ ၅၀%
ဟာ Erectile Dysfunction ကိုခံစားရ တတ္ပါတယ္။
ေဆးလိပ္ေသာက္တဲ့ မိခင္တြေမွာ ကေလးေမြးဖြားပါက လမေစ့ဘဲ ေမြးျခင္း နွင့္ ေပါင္မျပည့္ျခင္း တို့ကိုပါ ျဖစ္ေစပါတယ္။
မိဘတစ္ဦးဦးက ေဆးလိပ္ေသာက္သုံးသူ ျဖစ္ေနပါက အတူေနထိုင္တဲ့ ကေလးငယ္မွာ
ပန္းနာရင္က်ပ္ နွင့္ အသက္ရွုလမ္းေႀကာင္းဆိုင္ရာ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ေစဖို့
အခြင့္အလမ္း မ်ားပါတယ္။
ဒါေႀကာင့္ မိမိအတြက္ ေကာင္းက်ဳိးမ်ား မရွိ
ေဘးအတိဒုကၡမ်ားကုိသာ ေပးေနေသာ ေဆးလိပ္ေသာက္ၿခင္းကုိ သင္တတ္ႏုိင္သမွ်
ေလွ်ာ့ၿပီး အလ်င္အၿမန္ ေသာက္သုံးၿခင္း မၿပဳ ့ႀကပါရန္
တုိက္တြန္းလုိက္ရပါေတာ့သည္ ခင္ဗ်ာ …..
ေဆးလိပ္ကင္းေဝး၍ အသက္ရာေက်ာ္ရွည္ပါေစ ……….
ၿမင္ေအာင္ႀကည့္ သိေအာင္ဖတ္ ၿဖတ္ႏုိင္ေအာင္ ႀကဳိးစား
credit:Mg Mandalay
Post a Comment