Sunday, June 9, 2013

ငါးခ်ဥ္လုပ္စားရေအာင္ေလ

ငါးခ်ဥ္စားခ်င္တာၾကာပါျပီ။ ကိုယ္တိုင္လုပ္ဖို႕ၾကိဳးစားခဲ့ေပမယ့္မေအာင္ျမင္ခဲ့ဘူး။ ေနာက္ပိုင္း စားခ်င္တဲ့စိတ္ကိုေမ့ေမ့ေလ်ာ့ေလ်ာ့ ထားထားတာ၊ အရင္အပတ္က ေက်ာင္းတက္ေနတဲ့ ျမန္မာ မိသားစုအိမ္သြားလည္ရင္းနဲ႔ သူငါးခ်ဥ္စမ္းလုပ္ထားတဲ့အေၾကာင္း၊ ေအာင္ျမင္တဲ့အေၾကာင္း၊ အဲဒီေန႔က ငါးခ်ဥ္ဗူးကိုဖြင့္ သူကိုယ္တိုင္ေၾကာ္ေပးပါတယ္။ ငါးခ်ဥ္ဗူးကုိေခ်ာင္းၾကည့္ေတာ့ ထမင္းလံုးမာမာေလး ေတြေတြ႔တယ္..အဲဒီမာတဲ့ထမင္းက မက်က္ေသးတဲ့ထမင္းနဲ႕တူတယ္။ သူက ေနာက္မွေအးေဆး လုပ္နည္းေျပာျပမယ္ဆိုျပီးအဲဒီေန႔ အျခားအေၾကာင္းေတြဆီ စကားဆက္ေရာက္သြားတာနဲ႔ ကၽြန္မျပန္လာတဲ့အထိ သူေျပာဖို႕ေမ့သြားတယ္။
မ်က္ေစ့ထဲမွာ အဲဒီငါးခ်ဥ္ဘဲစြဲေနတာေၾကာင့္ ငါးသြား၀ယ္ပီး လုိခ်င္တဲ့အတံုးအေနခုတ္ခိုင္းတယ္။

 
ဒီငါးက ငါးသေလာက္လိုဘဲ..ျမန္မာလိုဘယ္လိုေခၚလဲမသိ၊ အရိုးေသးေသးမႊားမႊားေတြ အရမ္းမ်ားတယ္။ ဒါကေတာ့ ကၽြန္မလုပ္တဲ့နည္းေလးပါ..
  1. ငါးကုိအေၾကးခြံက်န္တာေလးေတြနဲ႔ ဗိုက္ထဲက ဟာေလးေတြကိုေသခ်ာေဆး။
  2. ျပီးရင္ေတာ့ ဆားၾကမ္းနဲ႔ နယ္ပီး ၃ နာရီေလာက္ႏွပ္ထားပါတယ္။
  3. ငါးဆားနယ္ထားတဲ့အခ်ိန္ ထမင္းကိုစခ်က္ပါတယ္၊ ထမင္းအိုးမီးမေျပာင္းခင္ ဆန္မက်က္ခင္ ေလးမွာ ထမင္းလိုသေလာက္ခပ္ထုပ္ပါတယ္။
  4. ထမင္းကို ဆားၾကမ္းနဲနဲေရာေမႊျပီးအေအးခံထားပါတယ္။
  5. ေလလံုတဲ့ဗူးအလြတ္တစ္လံုးအဆင္သင့္လုပ္ထားပါ
  6. ဆားနယ္ျပီးႏွပ္ထားတဲ့ငါးကုိ ေရနဲ႔ဖြဖြေလးျပန္ေဆးပါတယ္.. ျပီးရင္ေရခဏစစ္ထားပါ။
  7. ေရစစ္ပီးသားငါးကို ဆားနယ္ထားတဲ့ထမင္း (မက်က္ေသးတဲ့ထမင္း) နဲ႔သိပ္ပီးနယ္ပါ။
  8. ဗူးထဲကိုဖိသိပ္ပီးစီထည့္ပါ။
  9. မနက္ပိုင္းနဲ႔ ညေနပိုင္း ၃ နာရီေလာက္ (ခန္႔မွန္း) ေနျပပါ။
  10. ၃ ရက္ေလာက္မွာေတာ့ဗူးဖြင့္ျပီး ဆီ/ေရစုပ္ အ၀တ္နဲ႔ဗူးအ၀ကိုလံုေအာင္ပိတ္ပီး ေဇာက္ထိုး (၂) နာရီေလာက္ထားပါတယ္..ဗူးဖြင့္လိုက္ရင္ ေရာင္းတဲ့ငါးခ်ဥ္အနံ႕လို ရေနပီ။ (မမလုလုကို လွမ္းေမးေတာ့ ေဇာက္ထိုးထားလို႔ေျပာတယ္၊ အထဲကအရည္ေတြစစ္ထြက္သြားေအာင္၊ ေမးတဲ့ရက္က ၃ရက္ေျမာက္ျဖစ္ေနပီ ၊ ဟီးး)
  11. ငါးခ်ဥ္ဗူးကေရအမ်ားၾကီးေတာ့မထြက္ပါဘူး၊ အသားထဲကနဲနဲစိမ့္ထြက္လာတဲ့အရည္ေတြ ေဇာက္ထိုးထားတဲ့ အခ်ိန္တြင္းမွာစစ္သြားပါတယ္။
  12. ပီးရင္ေတာ့အ၀တ္စဖယ္ပီး ဗူးထဲျပန္သိပ္ထည့္ပါတယ္။
  13. ကၽြန္မ ငါးခ်ဥ္စားရင္ ငါးသတ္သတ္သာပိုႏွစ္သက္တာမို႕ ထမင္းေတြအကုန္ေဆးပစ္လိုက္ ပါတယ္။
  14. ငါးအသားခ်ဥ္းဗူးေလးထဲျပန္သိပ္ထည့္၊ အဖံုးလံုေအာင္ပိတ္ပီး ေရခဲေသတၱာထဲထည့္ ထားလိုက္ပါတယ္။
လိုရင္ထုတ္ေၾကာ္စားရံုပါဘဲ။  ငါးအရိုးေလးေတြနဲ႔ႏူးပီးစားလို႔အရမ္းေကာင္းပါတယ္။  ငါးအသားလဲ တင္းတင္းေလးရွိေနတုန္းဘဲ။ ခ်ဥ္လဲခ်ဥ္တယ္၊ စိမ့္လဲအေတာ္စိမ့္ပါတယ္။  ငရုတ္သီးေလးနဲ႔ေၾကာ္ရင္ အားလံုးခံတြင္းေတြ႔မွာ ေသခ်ာတယ္။  း)



ငါးခ်ဥ္လုပ္ရန္ဗူးထဲထည့္သိပ္ထားစဥ္
(၃)ရက္ေျမာက္ ဗူးဖြင့္လိုက္စဥ္
ငါးခ်ဥ္မွထမင္းမ်ားေဆးထုတ္အျပီး

ငါးခ်ဥ္ေၾကာ္
စႏၵာကူးမွတဆင့္မွ်ေ၀ပါသည္

Related Articles:

Post a Comment